středa 29. listopadu 2017

Jak zařídit svatbu? zn. RYCHLE a STYLOVĚ (část I.)

Svatební kytice v tónu tmavě modré
Manželství? Pro někoho přežitek, pro někoho stále má svojí váhu. 
Já patřím mezi skupinu, která manželství bere vážně. Ačkoliv vím, že mezi partnery jako takovými, se nic nezmění tím kroužkem na prstu a společným příjmením, pro mě tento institut má stále smysl.

Dle slov klasika, vdáváš/ženíš se jednou, maximálně dvakrát za život. Tak ať to za něco stojí :-)

Nevím, jak vy, ale já měla tu možnost dvakrát. A věřím, že naposled:-) Obě mé svatby byly chystané na rychlo, a jen v kategorii malá svatba. Jedna byla v zimě, a jedna v létě. Měla jsem možnost tedy vychytat detaily, a zde máte návod, na co se zaměřit. 
Na co nezapomenout.

Konečně Vás požádal o ruku. Hurá! Co je potřeba na svatbu zařídit?

Nejdůležitější věci v první řadě:
  • Datum (někdo plánuje svatbu rok, až půlroku dopředu, tak pokud chcete nějaké vážně hezké datum, například 7.7.2017, a je to ke všemu sobota, počítejte s tím, že taková data bývají velmi rychle plná téměř na jakékoli radnici, nebo v kostele) Pokud trváte na datu, zkuste se smířit i s variantou, že to bude v pátek.
  • Čas (když už budete mít dlouho dopředu termín, i místo, pak je klidně možné, že vám nabídnou několik možností. Zvažte, zda obřad na klasickou 11-13 hod a poté přejezd na hostinu, a nebo zda to uděláte v modernějším duchu například obřad později kolem 15 hod a místo běžné hostiny raut atd. Je třeba zjistit, zda radnice v tuto dobu může. Případně, zda oddávající může přijet na jiné místo atd.)
  • Místo (tím se nemyslí, zda jen město/vesnice, ale například kostel, radnice, louka, hotelové zahrady, zámek - zde rovněž platí, že oblíbená data je třeba rezervovat dlouho dopředu)
  • Místo hostiny ať už se rozhodujete pro malou svatbu (kolem 30 lidí), nebo střední (kolem 60 lidí), nebo velkou (cokoli nad 60 lidí ke 100 a dále :-), je třeba uvažovat, aby se tam lidi vešli, aby tam bylo dost stolů, místo pro případný tanec, nebo jinou zábavu. Možnost se jít projít ven do příjemného prostředí, případně možnost ubytování atd.
    Oblečení pro děti 

Tohle je úplný základ. Pokud máte v těchto věcech jasno, můžeme
se vrhnout na další detaily. 


Dále to řadím podle důležitosti pro mě.
  • Plánovaný rozpočet (tohle je hodně důležitá položka, odvíjí se od toho jídlo, pití, dekorace, ubytování, šaty, a počet hostů). Zkuste se s partnerem dohodnout, kolik maximálně jste ochotni za svatbu utratit. (za mě je lepší jet raději na pořádnou dovolenou v rámci svatební cesty)
  • Seznam hostů (začněte tím, že se rozhodnete, jakou svatbu pořádáte. Zda malou, střední, nebo velkou. Pokud velkou, tak je to jedno, pozvete kohokoli si vzpomenete. Široké příbuzenstvo, kamarády, kolegy, sousedy atd. Pokud ale chcete ušetřit, a také tam chcete mít jen opravdu lidi, které máte rádi, pak postupujte následovně: napište seznam od příbuzných, po nejbližší přátele. Ostatní "méně" blízcí lidé vašemu srdci se o svatbě dozví také, ale například mohou dojít jen na obřad, a nebo dostanou oznámení "až po" svatbě. Pokud seznam už máte, a je stále příliš dlouhý, škrtejte. Je to váš den, nemusíte se nikomu zpovídat. Mějte tam jen lidi, které máte opravdu rádi a jste s nimi v kontaktu. Prateta z třetího kolene, kterou jste viděli naposled před třemi lety, tam určitě být nemusí. 
  • Šaty (to je jedna z nejmilejších činností snad všech nevěst). Varianty jsou různé, šaty půjčené, šaty koupené, a šaty ušité na míru. Vzhledem k ceně půjčovného od 5 tisíc až k nebeským výšinám, je rozumné uvažovat i o levnější variantě. Tedy koupit šaty, tady se pohybujeme klidně od 2-3 tisíc, limit konečný je taky o výběru. No a ušití na míru, to je diskutabilní, neboť pokud nemáte známou švadlenu, vyjde to na pěkný balík. Že si nevíte rady, které šaty na vaši postavu budou pasovat? Jistě vám rozšíří obzory tohle.
  • Oblek pro ženicha, případně děti (Půjčit x koupit x ušít na míru)
  • Prstýnky (záleží na tom, jaké si vyberete. Na některé speciální se čeká dlouho, ale průměrná doba je kolem 3-4 týdnů. Počítejte se zkoušením, a výběrem s dostatkem času, aby prstýnky dobře seděly).
Svatební prstýnky 

Pokračování příště... (tam si povíme zbytek důležitých věcí k zařízení, ale hlavně tipy za co ušetřit, a za co naopak nešetřit vůbec.)

Mějte se krásně, budoucí nevěsty!


Žádné komentáře:

Okomentovat